O smaku steku decyduje temperatura smażenia oraz czas, dlatego istotny jest sposób wysmażenia steku. 

Opiszemy kilka głównych stopni wysmażenia:

Blue (stek lekko obsmażony z każdej strony – mięso w środku surowe i ciepłe). Smażymy w temperaturze ok. 38 stopni. Wystarczy podsmażyć steka dwa/trzy razy i w przerwach odstawiając go w ciepłe miejsce by białko się nie ścinało, a mięso nabierało temperatury.

Rare (słabo wysmażony) – mięso czerwone w środku z rozpoczętym procesem ścinania białka, czerwone "krwiste osocze". Temperatura w środku ok. 42/46 st. C.

Medium rare – mięso w środku zmienia kolor na jaskrawo czerwone, a osocze delikatnie brunatnieje. Mięso jest jędrniejsze. Temperatura w środku ok. 48 do 54 stopni. Orientacyjny czas pieczenia ok. 10 minut.

Medium (średnio wysmażony) – osocze po naciśnięciu jest juz brunatnawe, mięso jeszcze bardziej jędrne. Temperatura w środku 56-62 stopni. Pieczenie ok. 14-15 minut.

Medium Well (dobrze wysmażony) – temperatura w środku  64-68 stopni – osocze jest juz brunatne i jest go mało. Kolor mięsa przechodzi z jaskrawego w brunatne. Pod dotknięciem stek jest twardawy i elastyczny. Orientacyjny czas pieczenia ok. 18 minut.

Well done (bardzo dobrze wysmażony) – mięso brunatne – bez śladu osocza – temperatura powyżej 75 stopni. Orientacyjny czas pieczenia ok. 20-24 min.

____________

Przezornych zapewniamy, że nawet mało wysmażony stek nie jest już niebezpieczny, gdyż przeszedł wstępną obróbkę termiczną w dość wysokiej temperaturze na naszym grill'u. A jeśli chodzi o zalety spożywania surowego mięsa są niezaprzeczalne. Rezygnując z obróbki termicznej zapobiegamy stratom witamin i zmniejszamy kaloryczność dania. Bardziej zaciekawionych odsyłamy do poczytania o tzw. diecie Paleo.